torstai 30. kesäkuuta 2016

Arvostelu - Coonskin

Onpa tässä mukavan näköinen kyttä, hän ei varmastikaan kuole tässä leffassa!
Coonskin oikeastaan antaa tarinan tarinassa. Etelän paikkeilla vanhassa kunnon jenkkilässä, pari afroamerikkalaista jätkää, Sampson ja kylän saarnaajamies päättävät vapauttaa kamunsa Randyn vankilasta. Kun Randy ja toinen sellikamu Pappy odottavat pelastajia, Pappy kertoo tarinan. Tästä kohtaa siirrytään live actionista animaatioon. Jäniksen (Philip Michael Thomas), Karhun (Barry White) ja Ketun (Charles Gordone) täytyy muuttaa kodistaan, koska se aiotaan muuttaa bordelliksi. He päättävät lähteä Harlemiin, ''missä jokaisen mustan miehen koti on'' heidän omin sanoin. Siellä Jänis joutuu ongelmiin varastettuaan rahaa huijarilta ja heidän täytyy hankkiutua eroon mafiasta ja muusta päästäkseen järjestetyn rikollisuuden huipulle. Mutta onneksi, jäniksellä on viekas suunnitelma avukseen!

Coonskinia voisi sen rakenteensa puolesta sanoa, ettei se ole elokuva. Älkää ymmärtäkö väärin, se on elokuvan muodossa, mutta mielestäni se ei ainakaan tunnu siltä. Elokuva on noin puolitoistatuntia, mutta mielestäni se menee todella nopeasti. Kaikki absurdit asiat, väkivalta, Harlemin korruptio lentää katsojan silmien ohi ja jättää ihmettelemään ja myös hieman kohottamaan mieltä.

Koko juonikin on simppeli. Br'er Rabbit aloittaa suunnitelman päästäkseen eroon Harlemin mafiasta ja muusta alamaailman väestä ja siinä kaikki! Kun tarina on kerrottu, Pappy ja Randy pääsevät vapaaksi vankilasta ja elokuva loppuu. Vaikka tämä saattaisikin olla huono asia, tarina on kerrottu niin nokkelasti ja kiinnostavasti, ettei se haittaa! Myöskin itse ajankohta- ja paikka ja aiheet tekee tarinasta niin kiinnostavan, että itselläni oli vain hauskaa!

Toinen hieno asia Coonskinissä oli sen toteutus. Alun live actionin jälkeen, animaatio ja live action sekoittuu. Hahmot animoidaan, mutta niiden takana käytetään live action-taustoja, joka on mielestäni todella nokkela ja innovatiivinen tapa. En ole ainakaan nähnyt missään muualla. Coonskinin animaatio saattaa myös vaikuttaa vähän epätasaiselta ja karhealta, mutta se kyllä sopii rankkaan ja korruptoituneseen Harlemiin.

Coonskinissä on myös paljon täysin absurdeja asioita. Väkeä kuolee oudosti. Tässä hyvä esimerkki: Jänis aikoo tappaa Kummisedän, stereotyyppisen italialaisamerikkalaisen mafiajohtajan. Eli, tämän tyypin:


Kun mafiapomo tanssii vaimonsa kanssa, vaimo vetää yhtäkkiä aseen esiin miehensä huomaamatta. Mies ehtii ensin ja osuu vaimoansa rintaan. Mafiapomon lapset hoitelevat vielä homman loppuun. Kun vaimo kaatuu maahan kyyhöttäen, hän nuorentuu ja nuorentuu koko ajan, kun hän häviää mekkonsa sisään, ulos tulee perhonen, jonka Kummisetä liiskaa (sitä näkyy vähän hänen käsissään ylemmässä kuvassa). Eli tämmöistä.

Coonskin on absurdi, karski, outo ja ennen kaikkea valistava animaatioelokuva Harlemin kaduilta, Ralph onnistui tämän kanssa.

****

keskiviikko 8. kesäkuuta 2016

Jo joutui armas aika...(ja anime-arvostelu)

Ja niin loppui minunkin kouluvuosi. Keskiarvokseni tuli 7,9. Hyvä todistus. Minulle suoritettiin myös perinne. Hiukseni leikattiin. Ette varmaankaan tiedä, mutta minä, herra blogin kirjoittaja tykkään kasvattaa hiuksiani. Mutta, yleensä heti todistuksen saamisen jälkeen, ne leikataan. Tässä vertailua.



Ennen
Jälkeen

Eli muistakaa, ei tuo ylempi tyyppi, vaan alempi, jolla on outo hiusraja ja Marimekon paita.


Nyt kun kesäloma on alkanut, aion luonnollisesti tuhlata aikaa elokuville. Ehdin jo vilkaista ensimmäisen. Tässä arvosteluni elokuvasta The Girl Who Leapt Trough Time. SISÄLTÄÄ SPOILEREITA


Onko se lintu? Onko se lentokone? Ei! Se on japanilainen koulutyttö!

Makoto on tavallinen koulutyttö, jonka aika menee lähinnä kouluun ja pesäpallon pelaamiseen ystäviensä Chiakin ja Kousuken kanssa. Eräänä harvinaisen huonona päivänä, Makoto huomaa osavaansa hyppiä ajassa (kuten kuvasta näkyy). Ensin Makoto käyttää sitä omakseen hyödykseen (kuten saadakseen hyviä numeroita, pitkittääkseeen karaokesessioita ja syödäkseen vanukkaan, jonka sisko söi). Pian tämän jälkeen Makoto kuitenkin huomaa aikahyppyjen muokkaavan muitakin ihmisiä.

The Girl Who Leapt Through Time hyötyy paljon kiinnostavasta ideastaan: Jos ihminen pystyisi hyppimään ajassa, mitä hän tekisi? Tästä aiheesta saadaan paljon irti kiinnostavaa tarinankerrontaa, joka siivittää elokuvaa paremmaksi. Myöskin suurin osa elokuvan huumorista tulee näistä aikahyppykohtauksista. On huvittavaa nähdä, miten ihmset reaktioivat kun Makoto ilmestyy tyhjästä, pyörien maassa.

Toinen asia, Grillissä, joka hyppäsi ajan halki (huehuehuehue), joka on hyvä, on sen pidettävät hahmot. He saattavat olla hieman stereotyyppisiä, mutta todella pidettäviä. He ovat sellaisia hahmoja, joista haluaa oppia lisää. Päähenkilö Makoto on hauska ja kiinnostava. Kousuke jää hieman yksipuoliseksi ja etäiseksi, hän on lähinnä se ''hää hää, olenpas iso ja urheilullinen ja vähän ääliö''-tyyppi. Chiaki taasen on lempparini. No, nyt vähän spoilaan, mutta Chiaki on tulevaisuudesta. Kyllä. Hän matkusti nykyaikaan tulevasta. Tyhmäkin saattaa tajuta, mutta tuollainen asia lisää paljon uusia kerroksia henkilöön. Chaiki on mysteerinen, mutta maanläheinen.

Visuaalisella puolella The Girl, Who Leapt Through Time tuo uusia puolia vain sen sci-fiteemalla. Muuten se näyttää tavalliselta animelta. Kouluympäristö? Nähty. Hahmosuunnittelu? Nähty. Silti, vaikka nämä asiat onkin stereotyyppisen näköisiä, on ne silti hyvin tehty. Lisäelementtiä elokuva tuo sen aikahyppyteemalla. Useat aikahyppykohtaukset, ja no...tämä




Niin, aikahyppykohatukset ja tuo, minkä näette ylhäällä on tehty todella hienosti. Se lisää elokuvaan outoutta, ainutlaatuisuutta ja taiteellisuutta. Voi luoja, kuulostan ihan artsylta taidetoimittajalta, joka käyttää kaikkia maailman adjektiiveja.



The Girl Who Leapt Through Time on hienosti animoitu, hauska ja noita sioita, mitä ylempänä näette nokkela scifi-koululeffa.

****

lauantai 7. toukokuuta 2016

Arvostelu - Annie Hall


Ja tässä meillä on kaikkien aikojen neuroottinen nörtti ja
elokuvan kantava voima. Ja siihen loppuu kierroksemme elokuvien nörteistä.

Tämä on itselleni ensimmäinen Woody Allen-elokuva. Nyt odotukseni on myös korkealla hänen muita elokuviaan varten.

Annie Hall keskittyy enimmäkseen kahden päähenkilön suhteeseen. Neuroottisen koomikon, Alvy Singerin (Allen itse) ja neuroottisen näyttellijän Annie Hallin (Diane Keaton) suhteeseen. Alvy itse aloittaa elokuvan monologillaan, jossa hän ilmoittaa erostaan Annien kanssa. Siitä eteenpäin tutkaillaan Singerin ja Hallin suhdetta.

Annie Hall on todella viisas elokuva. Elokuvan lähestymistavat on hyvin nokkelat ja elokuvan hahmotkin ovat viisaita ja erilaisia, mikä on hyvin virkistävää. Kun katsoin tätä, ajattelin koko ajan kuinkahan iso älykkyysosamäärä Allenilla on. Elokuvassa käydään myös psykologiaa ja ihmisten ajattelutapoja läpi, se voisi jopa käydä jostain tunnista läpi lukion standardeilla.

Annie Hall kertoo ihmisistä. Miten he käyttäytyvät, kun jokin on vinossa? Miten he käyttäytyvät, kun ovat menettäneet jonkun rakkaan? Allen on suunnannut tällä kertaa suurennuslasin itseensä, onhan hänen näyttelemä hahmo pääroolissa. Elokuvassa tutkaillaan hyvin nokkelasti ihmisiä ja erityisesti Alvya, joka on todella hyvä hahmo. Hän on todella sarkastinen, neuroottinen ja jopa hieman ilkeä. Hänellä on useita monologeja ja jopa sen jälkeen kun lopputekstit on pyörinyt, ei vieläkään oikein tiedä miten Alvy toimii tai minkälainen hahmo hän on. Loistavan, diipin ja hauskan käsikirjoituksen avulla Allen on onnistunut loihtimaan Alvysta todella hyvän hahmon, aivan kuten muistakin osa-alueista. Myöskin Annie Hallin hahmo on kiinnostava. Hän on epävarma, vastahakoinen, erilainen ja kärsii myös omista ongelmistaan. Hän ei ole vain tavallinen yksiuloitteinen hahmo.

Myöskin suurin osa elokuvasta on puhetta. Alvy joko puhuu itsekseen tai Annien kanssa. Puhetta, puhetta ja puhetta. Puhumista elokuvista, elämän mysteereistä, Alvyn lapsuudesta, muita tapahtumia hänen elämästään, Annie Hallista, kaikesta! Woody on tunkenut elokuvan täyteen dialogia. Sitä on aivan järkyttävästi. Oli silti kyllä antoisaa kuunnella, kun se kaikki meni vain korvasta sisään. Elokuva käy älyllisesti stimuloivasta keskustelusta läpi. Tuntuisi kuin Allen puhuisi suoraan kameraan, koska sitähän hän tekee!

Pidän myös siitä tavasta miten Allen vaihtelee elokuvan erilaisia tapoja kertoa tarinaa: on tekstityksiä, animaatiota, samanaikaisia kohtauksia, kaikkea. Se tuo elokuvaan vielä yhden kerroksen, joka on virkistävä ja kaikkea muuta.

Näyttelijät ovat loistavia. Vaikka elokuva koostuu lähinnä kahdesta näyttelijästä, taustalla vilisee myös outoja sivuhahmoja, kuten esimerkiksi sukulaisia, satunnaisia henkilöitä, jolle Alvy sanoo suorat sanat  ja ystäviä. Näyttelijät ovat myös yksi elokuvan kantavista voimista. Allen lataa itseensä äärimmäisen neuroottisen tunneskaalan, joka pysyyy ylhäällä ja pysyvänä keston ajan. Äitini sanoi, että Allen on oikeassa elämässä melko samanlainen, joten työ oli varmaankin helppo. Allen silti onnistuu työssään. Alvy tuntuu oikealta hahmolta, hänellä on pienet tikit ja omat syynsä asioihin. Allenin dialogi on todella terävää, sekä kameran edessä ja takana. Keaton ei myöskään jää varjoon, sillä tekee hänkin oivaa työtä Allenin kumppanina, elokuvan nimikkohahmona. 

Annie Hall on todella terävä elokuva. Sen dialogi on hyvää, oivallukset ja käsikirjoitus ovat todella nokkelia ja näyttelijätkin hyviä. Visuaalinenkin puoli on kunnossa.


****½



sunnuntai 1. toukokuuta 2016

Arvostelu - Moonrise Kingdom

Moonrise Kingdom on charmikas, herkullisen älykäs ja loistava seikkailuelokuva.
Ensinnäkin, olen todella pahoillani, etten ole kirjoittanut kuukauteen!



Olen mukana näytelmässä, olin juuri kipeänä ja kaikkea muuta. Jostain syystä motivaationi on myös ollut alhainen. Kai se on se murrosikä. Tästä lähtien alan sylkeä naamaanne säännöllisesti laatua, ettekä saa edes suojautua! Laita se sateenvarjo pois, Cilo! Sinä myös, Ence Boo! Pian tulee ainakin arvosteluja kaakaoista (hypetys alkaa!), vanhasta animaatio-blakspoitaatioelokuvasta ja kaikesta muusta. Comeback alkaa tästä!


Wes Anderson on yksi makuuni parhaiten sopivista ohjaajista. Herran eksentrinen ja outo ohjaustyyli on purenut meikäläiseen, ja olen jokaisesta hänen tekemästään elokuvasta nauttinut. Moonrise Kingdom on todellakin yksi lemppareistani.

Elokuva sijoittuu vuoteen 1965: Eräs epävakaa partiolainen Sam (loistava Jared Gilman) pakenee partiostaan matkalle. Skoutin suunnitelmaan on kietoutunut myös yksinäinen lukutoukka Suzy, (charmikas Kara Hayward) jonka Sam tapasi erään näytelmän takahuoneessa. Ystävät ovat heitelleet kirjeitä ja ovat yhdessä tehneet johtopäätöksen: elämä on syvältä. Kaksi nuorta päättävät mennä telttaretkelle metsään, omalle pikku seikkailulleen. Luonnollisesti, toisaalla kaikenlaiset vanhemmat ja partionjohtajat ovat huolestuneet ja niin alkaa etsintäretki, joka huipentuu tulviin, saariin ja Jason Schwartzmaniin (ja hänen viiksiinsä).

Ellei jo itse juoni kuulostanut wesandersonmaiselta (onko tuo sana?), sitä itse elokuva ainakin huutaa. Elokuva sisältää samantapaisia yksityiskohtia ja tuntuu samalta kuin Andersonin muut, tietysti hyvällä tavalla. 

Moonrise Kingdom on kuin pieni jalokivi elokuvaksi, pieni, kokeilevainen, hieman outo, charmikas, huumaava ja hyvin värikäs. Elokuvan pääjuoni, Samin ja Suzyn telttaretki antaa paljon mahdollisuuksia luovuuteen ja toimii hyvin. Hahmoista oppii melkein koko ajan uutta, ja siinä on toinen asia jota arvostan. Se, että tarina aukeaa hiljaa katsojalle. Se, että ohjaaja ottaa hahmojen tarinaa ja siroittelee sitä ympäri elokuvaa. Samista ja Suzysta aukeaa salaisuuksia esimerkiksi Samin ärsyttävien partiokaverien juoruista ja omista kertomksista. Sam ja Suzy ovat loistavia hahmoja ja kuten viimeksi arvostelemassani elokuvassa, he korostuvat ja osa heistä on pienet oudot jutut, esimerkiksi miten he liikkuvat tai heidän tavat tehdä asioita.

Moonrise Kingdom on myös todella omalaatuinen, lähennellen jo absurdin omalaatuista taide-elokuvaa (tai vaihtoehtoisesti niin huono, että se on hyvä-fiilistä tuova B-elokuva). Andersonilla on ollut varmaankin sirottelukausi päällä, koska sitä jatkuu muilla osa-alueilla. Siro, siro, yksityiskohtia lentelee, rallattelee Wes. Elokuva on kammettu täyteen yksityiskohtia, taas hyvällä tavalla.

Taas kehua pukkaa Kuusäteiden laaksoon, koska se loistaa myös muilla osapuolilla. Koska se on kerrassaan ihastuttavan näköinen. Andersonin elokuvat tunnetaan myös kauneudestaan, mikä on totta, mutta Moonrise Kingdom saattaa viedä kakun. Jokainen otos on taiteellinen ja kaunis ja sisältää monta yksityiskohtaa. Ihanaa, kerrassaan ihanaa.

Näyttelijät tekevät parastaan. Anderson on koonut luottonäyttelijänsä elokuvaan, jotka toimivat hyvin toisistaan. Elokuvan hahmot pyörivät päähenkilöiden perheen ja lapsien ympärillä, vaikka tuntemattomille teillekin siirrytään. Mukana on Andersonin luottoja ja uusia kasvoja myös: Bill Murray, Edward Norton, Francis McDormand, Bruce Willis, Tilda Swinton, Jason Schwartzman ja Bob Balaban. Kaikki näyttelijät tekevät hyvää työtä.

Moonrise Kingdom on loistava elokuva. Se yllättää kauneudellaan, omaperäisyydellään ja kahden nuoren päätähden suorituksilla.

 ****½


PS: Olen oikeasti todella, todella, todella pahoillani postauksien vähäisyydestä. Lupaan kirjoittaa tästä lähtien useimmin.


sunnuntai 27. maaliskuuta 2016

Nyt Kaakao-ja elokuvablogi myös Instagramissa!

Hei siis kaikki. Sain hetki sitten älynväläyksen tehdä oman Instagram-käyttäjän tälle blogille.
Nyt siis, te kaikki joilla on Instagram, voitte etsiä sieltä nimellä kaakaojaelokuvablogi.
Kyseiselle käyttäjälle tulee kaikenlaisia ilmoituksia ja esimerkiksi kuvia leffalipuista tai jotain muuta. Ja älkää huoliko, en yritä kaupallistaa tätä blogia. Tämä yhä pysyy vain harrastuksena. :)

perjantai 25. maaliskuuta 2016

Arvostelu - Amelie

Amelien samanniminen päähenkilö on mielestäni
yksi parhaimmista elokuvahahmoista.

Katsoin Amelien ekaa kertaa muutama vuosi sitten. Silloin en omannut vielä nykyistä arvostuskykyäni ja se oli mielestäni ihan vain tylsä. Näin muutama vuosi myöhemmin
mieleni on muuttunut.

Amelie kertoo naisesta nimeltä Amelie. Kyseisestä daamista löytyy sellaisia luonteenpiirteitä kuin ujous, introverttiys ja naiivius. Lapsena Amelie oli etäinen vanhempiensa kanssa. Tämän vuoksi hän uppoutui fantasiamaailmaan, jossa hän pysyi aikuiseksi saakka. Nyt Amelie on aikuinen,  muuttanut Pariisiin ja työskentelee kahvilassa tarjoilijana. Amelien vapaa-aika lähinnä kuluu hänen omiin omaperäisiin puuhasteluihinsa ja tekoihinsa. Eräänä iltana tapahtumavyöhdin kautta Amelie löytää vanhan lelulaatikon kylpyhuoneensa tiilen takaa ja päättää palauttaa sen omistajalleen. Kun tämä liikuttuu, Amelie päättää aloittaa tehtävän: hän haluaa tehdä ihmisiä onnelliseksi.
Jos Amelieta elokuvana täytyisi kuvailla yhdellä sanalla, se olisi iloinen.

Elokuvan ilmapiiri on hyvin iloinen ja myös ainutlaatuinen. Itse päähenkilömme tekee elokuvasta hyvin nautittavan. Kaunista Audrey Tautouta ei voi kun kehua loistavasta elämänilosta ja loputtomasta optimisuudesta. Sivuhahmot ovat kerrassaan loistavia ja hyvin kiinnostavia. Heihin lukeutuvat muut kahvilan työtekijät: luulosairas tupakkakauppias, elämänviisas ja neuvoja heittelevä kahvilan omistaja, huonosta erosta kärsivä tarjoilija ja edellämainitun vainoharhainen ex-poikaystävä, Amelie sisätää myös juuri sopivan määrän charmia kallistumatta kuitenkaan imelyyden puolelle. Hahmojen pienet sukkeluudet ja pienet tikit ja tavat esitetään juuri sopivan miellyttävällä tavalla. Myöskin näyttelijät vääntävät charminappulansa yhteentoista.

Yksi syy miksi Amelie on vain niin nautittava katseluelämys, on sen nokkelat yksityiskohdat. Elokuvan kertoja aloittaa kertomisen käyttäen pilkuntarkkaa kellonaikaa siitä kun Amelie hedelmöitetään kuvaillen myös mitä muuta tapahtuu. Kyseinen asia jatkuu elokuvan loppuun asti ja hymyilyttää. Jokaisessa kohtauksessa lymyää jotain kiinnostavaa. Hyvä esimerkki tästä on tapa, jota kertoja käyttää: Ihmisistä Amelien ympärillä (ja hänestä itsestään) kerrotaan asiat joista henkilö ei pidä ja ei pidä. Tämä on yksi elokuvan kivoista oikuista josta ainakin itse pidin. Se myös saa elokuvaan aikaan sen mukavan tunteen jossa hahmot melkein tuntee.


Ameliesta myös huokuu tällainen elämäniloinen ja nokkela charmi, joka täyttää katsojan silkalla mukavuudella. Tämä tunne pysyy koko elokuvan ajan, hieman kuin mojova potkaus takamukseen.

Ei Amelie ole ainostaan juonellisesti hyvä, ehei, ei suinkaan. Se loistaa myös visuaalisella puolella. Värit ovat todella kauniit ja kuvaus kaikkea hyvää ja enemmän, sille on omistettu juuri sopivan määrän taiteellisuutta, ammattilaisuutta, omalaatuisuutta ja kaikkea muuta. Maisemat ja kuvauspaikat kauniita ja sisältävät myös niitä aikaisemmin mainittuja oikkuja.
Elokuvaan on myös todella panostettu. Ohjaaja Jeunetille on aiheutunut varmasti paljon päänvaivaa kaikista pienistä yksityiskohdista. Tässäkin Jeunetin ohjaus on, kuten aikaisemmin mainittu, pikkutarkka ja yksityiskohtainen. Hän on saanut kaikki menemään juuri nappiin.

Amelie on varmasti nyt yksi lempielokuvistani: se on kerrassaan mahtava. Näyttelijät panevat parastaan, pikkutarkka ohjaus, nokkela käsikirjoitus, sen kauniit värit ja maisemat, kerrassaan ihana ilmapiiri ja kaunis päänäyttelijä antavat Amelielle tunteen, josta tulee lämpöinen olo. Tätä voi suositella kaikille, jotka vain haluavat nauraa tai jos ei haittaa pieni mukavuuden tunne.

***** 

lauantai 19. maaliskuuta 2016

Mielipiteeni Sausage Party-trailerista


Sausage Partyn idea on varmaan nerokkain sekä tyhmin, mitä olen kuullut. Joukon erilaisia ruokia täytyy paeta talosta, jotta heitä ei syötäisi. Nerokkaan tyhmää! Aiheesta saa myös varmasti nokkelaa ja sutjakkaa tyhmää huumoria, onhan Seth Rogen ja Evan Goldberg puikoissa.

Varmaan kuten tiedätte, ajoitus on a ja o, jos haluaa tehdä hyvän trailerin. Tässä asiassa Sausage Partyn traileri ainakin onnistuu. Traileri alkaa iloisella musiikilla. Eräs nainen on normaalilla ruokaostosreissullaan, tutkiskellen myös listaansa. Siirrymme hyllyyn, missä ruoat hinkuvat ostosvaunuihin. Iloinen joukko nakkeja pääsee kyytiin, sämpyläpaketin kera. Ruuat ovat iloisia kuin mikä ja käykin ilmi, että eräällä nakilla (Seth Rogen) on suhde sämpylän (Kristen Wiig) kanssa. Siirrytään kotiin. Ruokalistanainen kokkailee ateriaa. Ruoat ovat päässeet paketeistaan ja ovat yhä iloisella päällä. Tässä kohtaa elokuvan ilmapiiri vaihtuu. Iloinen reissu paketissa muutuu hirmuiseksi selviytymismatkaksi, missä henki on pelissä ja kaikki vaarassa. Toisin sanoen: tämä kaikki eskaloitui perunan kuorimisesta.

Itse myös elokuvan äkillisen ilmapiirin muuttumisen myötä, tätä voisi luulla vitsiksi. Mutta ei. It's real. Se tulee ensi-iltaan elokuussa jenkeissä.

Yksi syy, miksi pidin tästä trailerista ja miksi aion katsoa tämän elokuvan (jos se saa ensi-illan täällä ja ikäraja on kohdillaan) on sen hauska vakavissaan ottaminen. Traileri ottaa todella dramaattisen twistin puolessa välissä, ja itseäni ainakin nauratti. Ruoat muuttuvat vakaviksi, ja niiden kuolemia näytetään.




Myöskin animaatio ei näyttänyt ollenkaan huonolta (se näyttää suoraan sanoen hyvältä) ja nauroin vitseille. Aion todellakin tsekata Sausage Partyn, jos mainitsemani syyt pitävät kutinsa. Suosittelen myös kaikkia ei-niin-tosikkoja tsekkaamaan trailerin.


sunnuntai 13. maaliskuuta 2016

Allegro non Troppo

Surrealistisessa Allegro non Tropossa seikkailee monia olioita,
kuten tämä pervo vanha vuohi.






Olen juuri poistunut elokuvateatterista. Kävelen isäni kanssa pitkin pimeää tietä. Olisin voinut vannoa, että aivoni räjähtivät ympäri salia elokuvan lopuksi. Niin ison vaikutuksen Allegro non Troppo minuun teki.

Elokuvakokemuksena tämä on varmaan paras, mitä olen ikinä kokenut. Kaikki tässä kokemuksessa oli täydellistä. Ilmapiiri, tunnelma, herkut (tässä tapauksessa pienet Daim-palaset) ja elokuva.

Allegro non Troppo on kerrassaan LOISTAVA elokuva. Niin hyvä, ettei pienet aivoni sitä käsitä. Tässä elokuvassa on kaikki kohdallaan. Mistä aloittaisin?

Ensinnäkin, kokemukseni oli loistava. Isäni, joka asuu Tampereella antoi minulle Tampereen elokuvajuhlan esitteen jokin aika sitten ja tietysti kiinnostuin heti. Tutkin nettisivua tarkemmin ja kun sattumoisin osuin tämän sivulle, kiinnostuin heti. Idea vaikutti hyvälle ja mainitsin heti siitä. Ja missäs olinkaan hieman ennen kahdeksaa yhdestoistana maaliskuuta? Minähän olin Plevnan aulassa tungoksen keskellä!

Ensi alkuun haluaisin kiittää elokuvan tekijää Bruno Bozzettoa paikalle tulemisesta. Hänen hauskan esittelyn jälkeen odotukseni nousi vielä enemmän. Bozzetto löpisi vielä hetken ja elokuva sai alkaa.

Ennen kuin aloitamme tarinasta puhumiseen ja siirrymme analysointiin, haluaisin erityisesti kehua elokuvan rakennetta. Hieman kuin Disneyn Fantasia, jota elokuva kunnioittaa ja jolle se irvailee samalla, se kulkee samassa muodossa. Intro, lyhytfilmi, live actionia, lyhytfilmi. Alussa näemme limaisen italialaisjuontajan esitellen ideaa ja hokien, kuinka alkuperäinen ja loistava idea heillä on käsissään. Yhtäkkiä hän saa soiton, kuullen että joku Pisney keksi idean ensin. Tuosta piittamatta juontaja palkkaa soittajia (joukko mummoja), jotka kuljetetaan rekassa, kovakouraisen, sikaria tupruttelevan kapellimestarin ja vangitun, seinästä roikotetun piirtäjän, jonka täytyy piirtää orkesterin tahtiin. Pian tämän jälkeen ensimmäinen filmi esitetään.

Syy, miksi nämä muuten normaalit live action-kohdat toimivat, on se että koko ajan väännetään vitsiä. Bozzetton satiirin säilän tuntee takapuolessaan kaikkien osien aikana. Satiiria heitetään koko ajan sekaan ja ne on kuvattu juuri sopivan näyttävällä pienellä budjetilla. Sitten animaatioon.

Allegro non Troppo ei ainoastaan osu naulan kantaan animaatiollaan, se osuu siihen salamaniskulla toiselta puolelta maailmaa. Kuten asiaan perehtyneet tietävätkin, elokuvan ohjaaja on animaation mestari Bruno Bozzetto, joka on luonut vaikka minkälaisia animaatioita. Tässäkin elokuvassa maestron kädenjälki on paikallaan ja voin huoletta sanoa, että tämä on yksi kauniimmista elokuvista ikinä. Joissakin kohtauksissa, kuten Bolerossa ja Valse Tristessä, suuni oli ihan ammollaan animaation kauneudesta, erityisesti Bolerossa. Pidin myös siitä, miten Bozzetto vaihtelee tyylejä segmenteissä. Joskus se on hänen tavanomaista sutaistua ja yksinkertaista tyyliä (Slavian Dance nro.7) ja joskus se näyttää taideteokselta (Valse Triste, Bolero).

Allegro non Troppo on myös todella hauska ja satirisoiva elokuva. Live action-kohdat naurattivat minua paljon, enkä ollut ainoa. Koko sali hytkyi naurusta. Ihmiset kompastelee ja mummot naureskelee, kaikki on vallan hauskaa. Samaistuttava parta-animaattori tekee jekkuja ja yrittää ujuttaa Herra Rossin hakemaan ruokaa. Myös animaatiot oli hauskoja. Nauroin paljon Slavian Dance nro.7:n ukkeleiden kapinalle ja Vivaldin konserton OCD-mehiläisen pakenemisille.

Yksi syy, miksi Allegro osui iski minuun niin paljon on sen surrealistisuus. Kaikenlaisia outoja olentoja ja maisemia vilkkuu ainakin yli neljäsosan elokuvasta, ja ne aiheuttaa omituisen ja hypnoottisen sivumaun elokuvalle, hyvällä tavalla tietysti. Erityisesti Bolerossa ja ensimmäisessä segmentissä on hitaita kohtauksia, jotka on hyvin surrealistisia ja niissä on myös outoja asioita. Elokuvan surrealistinen ja absurdi sivumaku välittyy myös väliosiin, missä on oikeita ihmisiä. Soittajamummot nauravat, itkevät ja junailevat omituisia asioita. Limainen juontajan epätoivo pitää elokuva kasassa on myös omituista ja huvittavaa. Kapellimestari uhkailee jatkuvasti animaattoria ja kaikkea muuta omituista tapahtuu.

Kokemuksena Allegro on varsinainen tunteiden vuoristorata. Se naurattaa, hämmentää, itkettää (R.I.P kissa, snif) ja vaikuttaa. Ainakin minuun se iski kuten 1000 volttia ja on nyt yksi lempielokuvistani. En voi suositella Allegro non Troppoa tarpeeksi, suosittelen- ei minä KÄSKEN etsimään tämän elokuvan käsiisi: ostamaan sen Amazonista, katsomaan sen YouTubesta, mikä tahansa kelpaa! Suosittelen kaikkia animaation ja elokuvan ystäviä katsomaan Allegro non Tropon, nyt heti!


*****

tiistai 1. maaliskuuta 2016

MEGApostaus; Hiihtoloman elokuvat ja Oscar-Gaala 2016


Olen loman kunniaksi päättänyt tehdä MEGApostauksen.

I know right! Oikein MEGApostaus.
Kyseiseen postaukseen aion laittaa arvostelut kaikista elokuvista, mitä aion loman aikana vilkaista. Eikä siinä vielä kaikki! Vielä samaan postaukseen sylkäisen mielipiteeni Oscareista, onhan ne myös lomaviikolla. Nauttikaa! Viikon ensimmäisen elokuvan paikkaa pitää Todd Solondzin Life During Wartime.

Näyttääkö tämä daami tutulta? No, sehän on Murjottava Myrtti Harry Potterista ja Salaisuuksien Kammiosta!





Life During Wartime on suora, mutta löysä jatko-osa ohjaaja Todd Solondzin edelliselle filmille Happiness - Onni. Elokuvassa on samat hahmot kuin Onnessa, mutta näyttelijät on erilaiset. Elokuva seuraa samojen siskojen elämää kuin Onnessa. Tällä kertaa ollaan siirrytty jonkin verran ajassa:   Helen on erakoitunut perheestä ja Joy on mennyt naimisiin Allenin kanssa. Trishin pojalle on tulossa bar mitsvha.

Olen nähnyt Todd Solondzin toisen elokuvan, Tervetuloa Nukketaloon, joka on yksi kaikkien aikojen lempielokuviani. Verrattaessa Nukketaloon Life During Wartime ei ole kovin hääpppöinen. Solondz on tunnettu hyvin kirpeästä ja mustasta huumoristaan. Tässä elokuvassa huumori ei oikein ole paikoillaan, tai sitten sitä ei ole lainkaan, en nauranut kertaakaan elokuvan aikana. Kerran hymähdin. Teenpä korjauksen tuohon: Jos huumoria on lainkaan, se tuntuu todella kiusalliselta, se on hyvin ronskia eikä sitä ole ollenkaan tehty hienovaraisuudella tai salakavalasti, toisin kuin Solondz normaalisti tekee, jos hän käsittelee huonoa makua. Vitsit sanotaan hyvin ronskisti suoraan naamaan, 
niin kuin eräässä suomalaisessa elokuvassa, jota en ole kylläkään nähnyt... 


Joo..... takaisin elokuvaan. Niin, olen ainakin itse huomannut että pidän elokuvissa pienestä hienovaraisuudesta, se on kiehtovaa ja kujeilevaa. Life During Wartime ei myöskään tunnu elokuvalta, eikä niinkään hyvässä mielessä. Elokuvassa poukkoillaan ihmisten ympärillä miten sattuu, eikä anneta hengähtämisaikaa. Life During Wartime myös jää jumittamaan joihinkin hahmoihin, eikä anna paljon tilaa muille. Se myös kallistuu draaman puolelle loppupuolella, eikä edes yritä naurattaa.

Life During Wartime ei ole niinkään hyvä elokuva. Se joko poukkoilee liian nopeasti, jää jumittamaan, ei anna hahmoille tilaa tai ihan vaan on ronskin ronskiuden takia, se ei myöskään kuulu muuten loistavan Solondzin parhaimpiin töihin.

**½

Seuraavan elokuvan paikkaa pitää musta rikoskomedia American Hustle.


Hustle saa täydet pisteet kahdella osa-alueella: näyttelijöillä ja tyylillä.

Alunperin American Hustle vaikutti ihan unelmaelokuvaltani. Hyväksi toteamani näyttelijöitä, kiinnostava konsepti, musta komedia genrenä ja paljon, paljon kiroilua. Valitettavasti ei sekään ole täydellinen. American Hustle kertoo osittain tositapahtumiin perustuvan tarinan kahdesta huijarista, Irving Rosenfieldistä (pömppömaha-Bale) ja hänen kumppanistaan Sidney Proisserista (Amy Adams). Kun vielä FBI-agentti Richie DiMaso (Bradley Cooper) nappaa heidät ja Irvingin ei sitä miltä vaikuttaa-blondivaimo (Jennifer Lawrence) alkaa epäillä jotain ja kun Proisser, Rosenfield ja DiMaso alkavat junailla monenlaisia skämmejä, voi elokuva alkaa!

Hustle saa täydet pointsit kahdella osa-alueella: näyttelijöillä ja tyylillä. Ei ole ihme, että sitä on juuri näistä asioista kiitelty. Elokuva on hyvin tyylikäs ja hienovarainen, ja kuten sanoin Life During Wartime-arvostelussa, minä arvostan hienovaraisuutta elokuvissa, ja Hustle onnistuu siinä. Sitten näyttelijöihin: itse pidin heistä kaikista. Ehkä eniten vakuutuin kaikkien leffalaihduttajien kuninkaan, Christian Balen Rosenfieldistä. Loputkin heistä onnistuvat: Amy Adams sekoittaa sopivasti mystisyyttä ja sensuellisuutta rooliinsa Sidneynä. Jennifer Lawrence, nykyajan gaalojen suupaltti tulkitsee myös loistavasti Irvingin piiloviisasta "nyt tapan koko maailman, koska mä voin, tihiii"-ylidramaattisuustasoja lähentelevä vaimoa, joka aiheuttaa randomisti tulipaloja ja huutaa armottomasti. Hän myös nolaa itseään ravintoloissa vetämällä kännit. Hän on myös (hyvällä tavalla) naurettava näky kaula-aukkoineen ja paksuine tekoturkkiksineen, kun hän saattaa poikaansa kouluun.

Jos jostain pitäisi antaa kritiikkiä, Hustle menettää hieman höyryään elokuvan puolessavälissä, käsikirjoitus lopahtaa, näyttelijät jotenkin väsyvät ja kaikki menee ihan alaspäin, Kunnes.....BAM! Tosiaan, American Hustlen heikkous muuttuu sen vahvuudeksi. Heikon puolivälin jälkeen, se palaa kehiin vahvempana kuin koskaan, ja liikkuu eteenpäin kuin luotijuna.

Tärkeä asia, mikä Hustlesta täytyy tietää, on sen hahmojen kehenkään ei saa luottaa-asenne, mikä saattaa ruveta ärsyttämään ja hämmentämään jonkin ajan päästä. Myös hahmojen kolmiodraama tuntui lähentelevän saippuaoopperaan imelyyttä ja tuntui myös hyvin turhalta. Mutta jos noista aspekteista ei piittaa, American Hustle on (lähes) täydellinen elokuva hienolla tyylillään, loistavilla näyttelijöillä ja kiinnostavalla aiheellaan. 


PS: Tämä elokuva oli ehdolla 10:een Oscariin, eikä voittanut yhtään. Minusta tämän olisi pitänyt voittaa ainakin 3!

****

Seuraavan elokuvan paikkaa pitää Lasse-Maijan Etsivätoimisto: Von Bromsin salaisuus.

Ehkäpä elokuvan parasta antia on Peter Magnussonin esittämän Vernerin ylilyödyt eleet.


Aluksi myönnän: kyllä, tämä elokuva oli parempi kuin olisin kuvitellut. Ensi alkuun kuvittelin elokuvan olevan vain joku pöhkö, huonosti näytelty, tylsä ja lapsellinen ruotsalainen imelyysraina. Olin väärässä.

Elokuva kertoo samannimisiin kirjoihin perustuvan etsivätoimiston tehtävästä löytää kadonnut lipas, joka kuuluu vanhalle säveltäjälle, Alexander Von Bromsille. Lassen ja Maijan pitäisi löytää lipas pian ja niskassa vielä huohottaa ärsyttävät Bromsin sukulaiset. Matkalla vielä pitäisi taistella omia demoneja vastaan ja ratkoa johtolankoja.

Kirjojen fanina minulla oli sekavat fiilikset tästä. Kyllä, elokuva tekee kirjalle kunniaa, ja on hyvä samoista syistä kuin kirjasarjakin. Koskaan tiedä minne suuntaan tarina menee, eikä varasta arvaa (ellei sitä spoilaa itselleen). Silti, ei tämäkään ei ole täydellinen. Lasse ja Maija ei näytä todellakaan siltä, miltä heidän luulisi näyttävän. Katsokaa vaikka!





Ei, ei! Maijalla EI ole pinkit hiukset, eikä Lassella ole töyhtötukkaa! Ei! Myös itse elokuva on kovin tavanomainen ja tuntui HYVIN paljon Risto Räppääjä -elokuvilta. Lähtökohdat on samat, elokuva tuntuu samalta., sen huumori tuntuu samalta (eli vaisua naureskelua), lapsinäyttelijöiden dialogi tuntuu samalta, jopa juoksutyyli tuntuu samalta. Kyseinen identtisyys kyllä hieman vaivaa koko elokuvan ajan.

Näyttelijät on vähän siinä ja siinä. Amanda Pajus ja Lucas Holgersson on ihan perus lapsinäyttelijöitä, vähän kuin ne samannäköiset Riston esittäjät. Epäiltyinä heiluu Bromsin sukulaiset, Werner (Peter Magnusson), Rikard (Adam Pålsson) ja Julia (Kajsa Ernst), joista Peter Magnusson saa täydet pisteet.  Werner on selvästi tarkoitettu koomiseksi sivuhahmoksi, ja siinä hän onnistuu. ''That he can do!'' Magnussonin virnistely ja eleet toivat ihan mieleeni Jim Carreyn. Adam Pålsen taas toi pientä vaivaantumista ja Ernst taas oli ihan ''meh''.

Yksi Lasse-Maijan etsivätoimiston omituisuuksista on sen kieli. Niin, elokuva on ruotsalainen, siinä puhutaan ruotsia. Kuitenkin, silloin tällöin joku ruotsalainen henkilö rupeaa käyttämään englanninkielisiä fraaseja,  mikä on hyvin omituista.

Toinen omituinen asia Lasse-Maijan Etsivätoimistossa on sen loppu. Lopussa varas selviää ja lipas aukeaa. Sieltä löytyy nuotinpätkä, joka on kirjoitettu paperille. Kanttori alkaa soittamaan pätkää, mikä paljastuu Abbaksi. Pappi alkaa laulamaan silkaa englantia. Yhtäkkiä urku muuntautuu isoksi, selvästi animoiduksi koneeksi, jonka putkista alkaa virrata kolikoita. Kaikki laulaa Abbaa ja elokuva loppuu. Mitä? Mitä juuri tapahtui? Miksi pappi lauloi Abbaa? Miksi urku muuttui koneistoksi? Miksi sen putkesta tuli kolikoita? Miksi kaikki lauloivat Abbaa? Miksi ikivanhan säveltäjän lippaassa oli Abbaa? MIKSI!????

Lasse-Maijan Etsivätoimisto: Von Bramsin salaisuus on enimmäkseen 5-9-vuotiaille suunnattu tavanomainen, ihan hyvä, silloin tällöin absurdi ja suht kliseinen lastenelokuva, joka on yhtä arvaamaton kuin alkuperäinen kirjasarja. Jos skidisi pitävät Risto Räppääjästä ja haluavat vaihtelua, suosittelen tätä.

***

Seuraavana Pitch Perfect.

Läski-Amya esittävä Rebel Wilson varastaa koko shown Pitch Perfectissä.

Pitch Perfect kertoo erään yliopiston a capella-kuorosta, Bardenin Belloista. Viime kilpailussa kävi nolo käänne (sanotaan että joku heitti jonkun päälle sementtiä) ja kuoro nuoleskelee vielä haavojaan. Uusia laulajia löytyy ja pian kuoro on entisessä loistossaan. Loppuun ei kuitenkaan selvitä ilman vastoinkäymisiä.


Pitch Perfect on todella hyväntuulinen elokuva ja raikas tuulahdus nykyajan aivokuolleisiin Adam Sandler/Rob Schneider-ääliö-komedioihin. Elokuvasta huokuu hyväntuulisuus ja laulamisen ilo, joka saa ainakin minut hyvälle tuulelle ja hymyilemään.


Pitch Perfectin huumori on aika samanlaista kuin monissa muissa nykyajan komediaelokuvissa, mutta se silti tuntuu uudenlaiselta, kallistuen välillä jo hieman ällöhuumorin puolelle. Vai mitä sanotte tästä?




Kyllä, näitte oikein, Haluatteko kuulla lisää? Tuo kohtaus tapahtuu elokuvan ensimmäisessä kohtauksessa ja sama toistuu.





Elokuvan näyttelijäkaarti on myös yksi parhaista mitä olen nähnyt. Näyttelijöiden kemia on todella hyvä ja kaikki tekevät hyvää työtä. Rebel Wilson ja Hana Mae Lee varastavat koko shown Läski-Amyna ja Lillynä, erityisesti Wilson. Wilson käy Amyna läpi monia asioita. Esimerkiksi, silloin nkun hän oli Bellojen koelauluissa.





Tai, silloin kun hän esitteli itsensä.




Tai silloin, kun hän halusi viedä jonkun kotiinsa.




Tai silloin, kun häntä heitettiin burritolla.





Okei, tuo taitaa riittää. No, vielä yksi.




Myös elokuvan muut näyttelijät ovat hyviä. Kilpailevan kuoron johtaja Bumper (Modernin Perheen nynny lastenvahti Adam DeVine) sekoittaa hyvin ärsyttävyyttä ja oikeaa hauskuutta. Sivuhenkilöjä riittää vaikka kuinka monta, ja kaikki tekee hyvää työtä. 



Pidin myös hyvin paljon elokuvan laulukohtauksista. Näyttelijät osaavat laulaa hyvin ja lisäävät cooleja ääniefektejä sekaan. Useat näistä kappaleista onkin eokuvan huippukohtauksia ja todella hienoja. Lauluja löytyy niin Miley Cyrusilta kuin Simple Mindsiltakin.


Elokuva pystyy voittamaan myös vastoinkäymisensä - ainakin osittain. Elokuvan puolivälissä käy se sama asia. Joku mokaa, aiheuttaa riidan ystävyys/suhde/kerho/kuoro, tässä tapauksessa hajoaa ja kaikki tekee jotain muuta. Pitch Perfect kuitenkin liiskaa jäsenet suhteellisen nopeasti takaisin yhteen ja elokuva jatkuu yhtä hyvänä. Hillitön vitsitykitys ei kuitenkaan jatku yhtä.... tykikkäänä (wut?), mutta ainakin tärkein osa saadaan pelastettua. Vähän kuin siinä naurettavassa pizzamainoksessa, missä paidattoman hepun pizza palaa pohjaan ja taustalla soi I Will Always Love You. Ugh.


Loppujen lop
uksi Pitch Perfect onnistuu buustaamaan uusien näyttelijöiden uraa ja saa a capella-laulamisen näyttämään hauskalta sen loistavalla hahmokemialla, virkistävän uudella idealla ja fantastisilla laulukohtauksilla, onnistuen myös väistämään täydellisen lopahtamisen., vaikka vitsien tahti hieman hiljeneekin.

***½

Viimeisenä, muttei suinkaan vähäisempänä on Lupin III - Cagliostron Linna.

Cagliostron Linnan alkuperäinen juliste näyttää loistavasti,
kuinka sekopäinen ja toiminnantäytteinen se on.

Lupin III - Cagliostron Linna on hyvin erilainen kuin muut Hayao Miyazaki-elokuvat. Kun muut kyseisen animegurun leffat on harmitonta ja mietoa huumoria ja unenomaista fantasiaa, missä rankin asia on jonkun katoaminen, Cagliostrossa hoetaan hemmettiä ja perhanaa ja räiskitään ainakin pienen sodan verran ja heitellään kranaatteja. Kyseinen asia ei kuitenkaan haittaa.

Vanhan mestarivoron pojanpoika Lupin ja hänen ystävänsä tarkka-ampuja Jigen ryöstävät kasinon. Kun Lupin havaitsee rahat väärennöksi, ja he etsivät uuta rötöstelypaikkaa, he joutuvat keskelle takaa-ajoa: joukko hämäräperäisiä ''duudeja'' jahtaavat prinsessaa. Lupin iskee silmänsä prinsessaan ja monen sattuman kautta, hän ja Jigen joutuvat keskelle mysteeriä.

Yksi syy mikä tekee Lupinista niin hyvän on sen päähenkilö. Lupin on räiskähtelevä, pramea, hyvin suurieleinen, hemmettiä kylvävä herrasmiesvoro, joka on todella hyvä hahmo ja todellakin naistenmies. Tietoa ei kerrota, mutta itse epäilisin Lupinin pysytyvän viettelemään noin kymmenen naikkosta muutamassa minuutissa. Lupinin kaali varmaan reagoi ja keksii ideoita sekunnin sadasosassa, tai siltä ainakin vaikuttaa. Itse ainakin uskaltaisin tituleerata häntä nopeatempoisen huumorin mestariksi.

Cagliostron Linna onnistuu tietysti muissakin elementeissään. En ole varmaan nähnyt yhtä hyvin ajoitettuja ja hyvin tehtyjä toimintakohtauksia.... no, missään animaatiossa! Elokuva liikkuu salamannopeasti, eikä siltä lopu koskaan ässät hihasta. Ensimmäisestä framesta alkaen elokuva liikkuu salamnnopeasti ja on toimintaa täynnä.

Miyazakin kädenjälki on slvästi pysynyt hänen debyytistään asti. Tässä hän pystyy luomaan samaan aikaan kaunista ja hieman rosoista animaatiota, mikä toimii hyvin. Maisemat ovat kauniita ja hahmosuunnittelu loistava.

Suurin osa elokuvan (absurdista) huumorista tulee Lupinin laitteista ja valepuvuista. Lupinilta löytyy vaikka mitä taskuistaan: köysiä, ties mitä. Osa huumorista tulee myös näiden välineiden käytöstä ja niiden kohtausten ajoituksesta. Itse ainakin nauroin paljon niille hulluille toimintakohtauksille, jotka alkoivat sekunnin sadaosassa ja kulkivat kuin luotijunat lääkkeissä, vähän kuin vitsit Tex Averyn elokuvissa. Hän sen sanoi parhaiten:

''Tein sen havainnon, että silmä ehtii rekisteröidä toiminnan, joka tapatuu viiden ruudun ajan. Toisin sanoen silmä pysyy mukana, kun jotakin tapahtuu 0,2 sekunnissa. Jos halusin esittää jotakin, niin viisi ruutua riitti.''

Lupin III - Cagliostron Linna on loistavilla hahmoilla, loistavan nopeatempoisilla toimintakohtauksilla ja hienolla animaatiolla terästetty, lähes täydelllinen anime.


****½ tai.... oikeastaan *****


Oscar-Gaala 2016


Parhaan Elokuvan palkinton veti yllättäen Spotlight.
Inarritua mahtaa kismittää.
Yllättävän moni elokuva ei saanut Oscaria tänä vuonna. Marsukolla, Brooklynilla ja Star Warsilla ei tänä vuonna onnistanut. Olen nähnyt yhdeksän ehdolla olleista elokuvista; Spectre, Yksin Marsissa, Youth, Tanskalainen tyttö, Inside Out, Marnie - Tyttö ikkunassa, Late Lammas -elokuva, Star Wars: The Force Awakens ja 100-vuotias, joka karkasi ikkunasta ja katosi. Eniten pystejä otti Vihaisen Maxin tieseikkailu (tai Cilon sanojen mukaan yksi iso takaa-ajo), joka vetäisi 6, jokainen visuaalisuuden puolella. Moni elokuva sai tyytyä vain yhteen, ainoastaan The Revenant ja Spotlight sai Maxin ohella enemmän kuin yhden.

Kokonaisuutena tämä gaala oli hyvä. Pidin paljon Chris Rockin juonnosta, mielestäni se oli nokkela ja sopivan rivo. Gaala kulki hyvällä vauhdilla eteenpäin ja pidin erilaisista segmenteistä, kuten siitä kun Rock haastatteli tummaihoisia #OscarsSoWhitesta ja kyseli ovatko he nähneet valkoisten ehdolla olevia elokuvia. Tulokset oli hillittömät. Rock puhui koko gaalan ajan moninaisuudesta ja sanoi Hollywoodia rasistiseksi. Moninaisuuden jälkimaku pysyi koko gaalan ajan ja sai sen tuntumaan erilaiselta ja jätti raikkaan jälkimaun. Partiolaistyttöjen keksienhakuureissu muistutti minua ihan Ellen DeGeneresin pizzakuljetuksesta, joka tapahtui muutama vuosi sitten. Gaala kulkee sopivalla vauhdilla, jokainen kategoria mennään reippaasti läpi ja normaalia touhua kevennetään Rockin juonnolla ja sketseillä tai jollain muulla.

Jos teillä on jonkinlainen elefantin muisti, mitä Oscareihin tulee, taidatte tietää, että moni elokuvista, jotka olen nähnyt, ei voittanut. Spectre, Inside Out ja Tanskalainen tyttö voittivat kaikki kategoriansa. Spectre voitti parhaasta laulusta, Inside Out animaatioelokuvasta ja Tanskalainen tyttö naissivuosasta. Mielestäni Inside Out ja Tanskalainen tyttö saivat pystit oikeisiin osoitteisiiin. Molemmat olivat ennakkosuosikkeja omissa kategorioissaan. Mielestäni Spectre taasen ei ansainnut parhaan laulun palkintoa. Ei minulla tietystikään ole mitään kappaletta ja Sam Smithiä vastaan, kappale on hyvä, mielestäni kylläkin Youthin Simple Song #3 on vain loistava kappale. Muut ehdolla olleet kappaleet olivat myös hyviä. Til' It Happens To You oli todella hyvä ja se pieni pätkä, jonka kuulin Manta Raystä oli todella kaunis.

Loppujen lopuksi pidin paljon tämän vuoden Oscar-gaalasta. Chris Rock oli charmikas ja hauska juontaja, gaala kulki ripeästi ja hyvin ja erilaiset sementit kevensivät tunnelmaa. Spotlight voitti ja Leo sai viimeinkin sen, mitä hänelle kuului. Tälle gaalalle annan loppujen lopuksi 9/10.



Ettehän te luullet, etten laittaisi ollenkaan Leon oscar-vitsejä?

torstai 25. helmikuuta 2016

Simpsonit-maratonini, Karin-arvostelu ja lyhytelokuvani

Päivää, ja ensi alkuun älkää huoliko. Minulta tulee hiihtoloman kunniaksi postaus. En paljasta vielä paljoa, mutta nyt päätin tehdä tämmöisen toisen postauksen, jotta saisitte jotakin lukemista ennen sitä toista. Koska se on meinaan ISO. En myöskään halunnut tunkea kaikkea samaan postaukseen. Tässä siis tämmöinen vähän lyhempi postaus. Nauttikaa!


Simpsonit-maratonini



Jep, minulla oli tällainen maratoni kaksi päivää ennen tätä postausta. Tavoitteenani oli katsoa koko Simposoneiden neljäs tuotantokausi. Miksi neljäs? Tällä kaudella on joitain lempijaksojani ja olen kuullut paljon hyvää tästä kaudesta. Taso olikin harvinaisen korkea. Vain kaksi jaksoa sai alle neljän tähden arvosanan. Tässä lista jaksoista ja henkilökohtaiset arvosanani.

1. Kymmenen plus (Kamp Krusty)  ***** (parhautta)
2. Primadonna (A Streetcar Named Marge) ****½
3. Kerettiläinen keskuudessamme (Homer the Heretic) ***** (parhautta)
4. Kauneuskilpailut (Lisa the Beauty Queen) ***** (parhautta)
5. Kauhuja kerrassaan (Treehouse of Horror III) ****½
6. Rangaistus (Itchy & Scratchy: The Movie) ****
7. Susi ihmiselle susi (Marge Gets a Job) ***½ (kauden heikoimpia)
8. Syömäkone (The New Kid on the Block) ****½
9. Ystävä hädässä (Mr. Plow) ****½
10. Lisan ensimmäinen sana (Lisa’s First Word) ****½
11. Pumppu pettää (Homer’s Triple Bypass) ****½
12. Joko säteilee (Marge vs. the Monorail) ***** (parhautta)
13. Selman valinta (Selma’s Choice) ***** (parhautta)
14. Isoveli (Brother From the Same Planet) ***½ (kauden heikoimpia)
15. Rakastan Lisaa (I Love Lisa) ****½
16. Oluetta, ole oluetta (Duffless) ***** (parhautta)
17. Lisan hammastuet (Last Exit to Springfield) ***** (parhautta)
18. Silliä ja kuravettä (So It's Come to This: A Simpsons Clip Show) *** (kauden heikoin)
19.. Palkitut (The Front) ****
20. Pieksäjäispäivä (Whacking Day) ****
21. Telkien takana (Marge in Chains)
22. Gabbo vai Krusty (Krusty Gets Kancelled)

Tuossa siis mielipiteeni. Kuten sanoin, neljäs kausi on yksi Simpsoneiden parhaista kausista ellei paras. Parhautta edustavat siis Kamp Krusty, Kerettiläinen keskuudessamme, Kauneuskilpailut, Monorail, Selman Valinta, Duffless ja Lisan Hammastuet. Nmä jaksot ovat vain silkkaa parhautta ja täydellisyyttä. Eikä ainoastaan vitsien takia, näissä jaksoissa on fantastinen tarina, loistava käsikirjoitus ja myös todella hyvät hahmot, jotka kehittyvät paljon. Vaikka joistain näistä pidän melkeinpä vitsien takia, kuten tästä klassisesta vitsistä kauneuskilpailujaksossa.


Tuolle nauran itseni aina kipeäksi. Loppujen lopuksi tämä maraton oli hyvin menestykäs ja muistutti minua siitä ajasta kun Simpsonit olivat kerrassaan loistavia. Itseäni harmittaa ettei ensimmäiset jaksot katsomani jaksot olleet tältä tuotantokaudelta. Tälle maratonille annan loppujen lopuksi arvosanan 10/10.




Arvostelu - Karin 1

HUOM: Suurin osa lukijoistani on aikuisia joita ei varmaan kiinnosta manga. Voitte skipata tämän kohdan mutta lukekaa kuitenkin loppu koska minulla on tärkeää asiaa.

Alussa Karin saattaa vaikuttaa siltä tavanomaiselta, synkeältä, pikkutuhmalta ja ylisentimentaaliselta vampyyriromanssilta (kröh, twilight, kröh), jos kertoja on unohtanut osan tarinasta. Oikeasti Karin luo uudenlaisen, freesin twistin vampyyrisarjoihin.

Karin kertoo samannimisestä lukiolaistytöstä, joka pyörtyilee usein ja on ujo. Kyseinen asia johtuu hänen vampyyriudestaan. Mutta hän ei ole tavallinen vampyyri; häntä voisi sanoa käänteisvampyyriksi. Hän pystyy olemaan päivänvalossa ja veren imemisen sijaan hän vuotaa sitä. Kun uusi oppilas tulee Karinin luokalle, hän rupeaa saamaan näitä ''kohtauksia'' enemmän ja enemmän.

Vaikka Karin ei olekaan täydellinen manga (suoraan sanottuna, se on vähän kehno), sen tarina on kiinnostava ja omaperäinen. Käänteisvampyyri? Olen  uusi manganlukija, mutta en varmasti törmää yhtä alkuperäiseen konseptiin pitkään aikaan. Idea on hyvä, mutta toteutus ei niinkään. Tarina on hieman sekava ja hieman ns. ''pervo''. Karinissa on joitain aika härskejä vitsejä, itselleni tuli ainakin hieman kiusallinen olo kun luin tätä.

Tyyli ja kuvitus on taasen hieman ristiriitainen asia: ainakin yhdessä kohtauksessa oli ylilyödyn määrän verran verta, mille ainakin itse nauroin ja ajattelin jo splatteria. Mutta, toisaalta kuvitus on kovin stereotyyppinen ja vähän ''nähty''. Myös hahmojen, erityisesti Karinin kuvitus on hyvin karikatyyrimainen, eikä niinkään hyvällä tavalla.

Loppujen lopuksi Karin ei ole kovin kummoinen manga, vaikka sillä onkin alkuperäinen idea, ja hieman jo splatteria lähentelevä tyyli.




Pahoitteluni postauksen lyhyydestä, Maanantaina saatte hiihtoloman MEGApostauksen, tämä on niin sanotusti ''välipalapostaus''. Arvatkaapa muuten mitä? Minä olen tehnyt lyhytelokuvan isäni kanssa! Kyseisen pätkän nimi on O-tonttu. Laitan O-tontun tähän postaukseen, jotta saatte nähdä sen. Sanokaa vaikka kommenteissa mitä piditte? Palan halusta tietää mielipiteitänne.






perjantai 19. helmikuuta 2016

Arvostelu - Elämäni Seinäruusuna


Elämäni Seinäruusuna saa itseltäni peukut ylöspäin fantastisilla hahmoillaan,
loistavalla käsikirjoituksella ja kyyneleen ja naurun loistavalla
tasapainolla.

Elämäni Seinäruusuna, perustuen kirjaan, jonka ohjaaja on itse kirjoittanut, kertoo Charliesta
(Logan Lerman), joka muuttaa uuteen kaupunkiin. Suht masentunut Charle joutuu ensin ihmisten kamppaamaksi, mutta pian hän tapaa jalkapallopelissä Samin (todella hyvä Emma Watson) ja Patrickin (myös tosi hyvä Ezra Miller), joiden kanssa hänestä tulee erottamattomat. Haluatteko kuulla parhaimman osan? Siinä ei olla ylä-asteella, ja se pystyy tekemään surulliset kohtaukset hyvin!

Elämäni Seinäruusuna onnistuu teinielokuvana fantastisesti. Hahmot (niistä lisää myöhemmin) ovat värikkäitä, käsikirjoituksen bensa pitää elokuvan pystyssä koko katsomisajan, ja näyttelijät on kerrassaan loistavia. Hahmojen menneisyys on kiinnostava, ja heille on tapahtunut huonoja asioita. Elokuva myös painottelee hyvin huumoria ja surullisia kohtauksia.

Mutta ne on tosiaan hahmot, jotka tästä elokuvasta tekee niin hyvän. He ovat vain niiin mukavia. He ovat pidettäviä, hauskoja, ystävällisiä ja muutenkin ihan täydellisiä. Itse olen hieman kateellinen Charlielle, kun hänellä on niin kivoja kavereita. Heihin sisältyy esimerkiksi: Alice, farkkuja nyysivä vampyyri-fani, Mary Elizabeth, buddhalainen punkkari ja aikaisemmin mainitut Sam ja Patrick. Näyttelijät tekevät hyvää työtä ja heidän roolihahmonsa ovat hauskoja.

Elokuva ei ole silti myöskään pelkkää nyyh nyyhiä ja vali valia. Elämäni Seinäruusuna sisältää paljon huumoria, kuten kohtaus missä Charlie vahingossa syö marihuanaleivoksen.


Elokuvan näyttelijät tekevät hyvää työtä. Yllätyksinä paistaa Paul Rudd äidinkielen opettajana, ja kaikki muutkin. Tekeepä Joan Rivers myös pienen roolin sairaanhoitajana, joka utelee Charlielta asioita. Emma Watson ja Ezra Miller tekee FANTASTISTA työtä! Logan Lerman artikuloi hyvin ja sekoittaa onnistuneesti sinisilmäisyyttä ja itsevarmuutta rooliinsa.

Elämäni Seinäruusuna onnistuu hyvin elokuvana, mutta vielä paremmin teinielokuvana, se onnistuu yllättämään katsojan ja onnistuu samaten.

****

PS: Sori, jos kuulostan oudolta ja toistavalta tässä postauksessa. Kirjoitin tätä noin viikko sitten, ja olin juuri nähnyt painajaista, missä atomihai hyökkäsi kouluuni, ja Venäjä aloitti ydinsodan. Jatkoin myöhemmin, enkä jaksanut enää kirjoittaa uutta tekstiä, koska en muistanut enää paljon elokuvasta.


tiistai 9. helmikuuta 2016

Arvostelu - Bernie



Matthew McConaughey on taasen elokuvan ns. ''pääpahis'',
miehinen macho-junttikyttä, jota minä ainakin rakastin
inhota.
Bernie kertoo tositapahtumiin perustuvan tarinan pienen texasilaisen tuppukylän hautausurakoitsijasta, josta kaikki pitävät. Bernie on kaikkien kaveri, lohduttaa leskiä, laulaa kuorossa ja niin edelleen.... No, Bernie tutustuu Marjorie Nugentiin (Shirley MacLaine), joka ulkopuolelta saattaa vaikuttaa ihan normaalilta leskeltä, mutta ei olekaan. Nugent on pahansuopa, ilkeä, varsinainen ilkimys. Berniellä on ensin mukava suhde Nugentiin, he käyvät kaikkialla, pitävät hauskaa, mutta Nugent alkaa pikkuhiljaa ärsyttää ja ärsyttää Bernietä enemmän ja enemmän. Loppujen lopuksi Bernie ei kestä enää, ampuu häntä selkään, lukitsee ruumiin pakastimeen ja piilottelee sitä yhdeksän kuukautta. Loppuaika selvitellään murhaa.

Elokuva on tehty hyvin nokkelalla metatekniikalla ja omaperäisesti, se on sekoitus oikeita näyttelijöitä ja oikeiden ihmisten haastatteluja. On hyvin kiinnostavaa nähdä kun joukko texasilaisia punaniskoja kertoo oman mielipiteensä asioista. Vaikka kuinka ärsyttäviä he ovatkaan. Jos ette ole nähneet Bernietä, saatatte ihmetellä ovatko nämä nyt oikeita ihmisiä vai näyttelijöitä, mutta tiedätte sen täältä.

Linklater on luonut kyllä elokuvasta hyvän näyttelijöiden avulla. Jack Black heittäytyy rooliinsa ja loistaa pääosassa Bernienä. Black onnistuu tekemään Berniestä niin mukavan, että häntä käy oikeasti sääliksi ja hänen ongelmissaan on todella mukana. Siis oikeasti: Bernie laulaa kirkkokuorossa, ja vaikka en itse pidäkään virsistä, minun teki mieli laulaa ja tanssia, kun hän lauloi! Ja uskokaa: on hyvin vaikeaa saada minut rallattelemaan. Matthew McConaughey on taasen elokuvan ns. ''pääpahis'', miehinen macho-junttikyttä, jota minä ainakin rakastin inhota. Sitten on vielä itse Nugent, jota tulkitsee myös oivasti Shirley McLaine. Hän onnistuu tekemään Marjorie Nugentista oikein vastenmielisen, tietysti hyvällä tavalla. Elokuva rakentuu paljon näiden kolmen päätähden varaan. Koska, no, näiden näyttelijöiden lisäksi elokuvassa on lähinnä sukulaisia, joiden tarkoitus on lähinnä pitää suutaan auki ja huutaa ihmisille.

Yksi syy miksi pidän tästä elokuvasta on se, että sen genre on lempparini. Musta komedia jossa on ripaus draamaa. Ja kyllä, aavistitte varmaan alusta asti, tämähän kertoo murhasta eli tämä voi olla ainoastaan musta komedia. Otetaan vaikka alku: Bernie esittelee yliopistoluokalle miten ruumis meikataan. Hän kertoo, että poskipunaa ei voi laittaa liikaa, ruumista täytyy muunnella ja laittaa pikaliimaa. Tai vaikka kun Bernie ja kylän koulu tekevät esityksen, missä kolme koululaista on muka kuollut autokolarissa ja Bernie tulee viemään heidät pois ambulanssin kanssa. Kun hän kuljettaa yhtä oppilasta paareilla, hän naurahtaa ja Bernie toteaa "ruumit ei naura". Siis oikeasti!




Tämän mustemmaksi ei voi huumori mennä! Mutta sen takia rakastan tätä elokuvaa.

Bernie saa Linklaterin ohjauksella, luovalla metatekniikalla, nokkelalla ja hauskalla tarinalla, hyvillä näyttelijöillä ja herkullisen mustalla huumorilla kaiken nappiin.


****½

tiistai 2. helmikuuta 2016

Arvostelu - Fantastic Four

Arvostelu - Fantastic Four



Elokuvan yllätyksiin kuuluu Jamie Bellin laittaminen Möykyn rooliin.

Fantastic Four on saanut omasta mielestäni yllättävän paljon kritiikkiä sekä katsojilta ja kriitikoilta. Ja vielä päälle tuottanut huonosti lippuluukuilla. Imdb:ssä komeilee keskiarvosanana 3,9 ja Rotten Tomatoessa prosenttina on 9. No,täytyy myöntää että allekirjoittanutkin lähti tätä katsomaan viiden  minuutin mielijohteesta ja tylsyydestä. Loppujen lopuksi meikäläinen yllättyi positiivisesti.

Elokuva alkaa Reed Richardsin (Miles Teller) nuoruudesta ja telesiirinlaitteen keksimiseen jonka ympärillä leffa loppujen lopuksi koko ajansa pyörii. Kun Richards tapaa Ben Grimmin (yllättävä valinta rooliin, Jamie Bell) he alkavat kehittää tätä keksintöä. Joitakin vuosia myöhemmin he esittelevät sen koulun tiedemessuilla. He saavat Franklin Stormin (Reg.E.Cathey) ja hänen tyttärensä Susanin (yllätyksetön Kate Mara) huomion. Ja siitä voikin puoliksi draama,  puoliksi supersankarileffa alkaa!

Näyttelijät tämän elokuvan sitten pelastavatkin inhon ja paperilautasilta syömisen suosta. Miles Teller, Jamie Bell ja Michael B. Jordan ovat loistavia rooleissaan kolmasosana Ihmenelosia. Kate Mara jää vähän äijien varjoon mutta kyllä hänkin ihan hyvin suoriutuu. Ja kaikki herkkänahkaiset ja ne jotka tunsivat pienen kivun ja kihelmöinnin tuolinsa päällä ei, en ollut loukkaava Kate Maraa kohtaan. Aikaisemmin minulle tuntematon Reg E.Cathey myös on loistava Susan ja Johnny Stormin isänä. Muista ei minulla sitten ollutkaan sanottavaa. Eikun, ei sittenkään.

Tiesittekö että: 1. Tämä elokuva kävi läpi rankan tien läpi kun sitä tehtiin. 2. Kaikki hyvin pienissä rooleissa olevat on vain näytelleet nykyajan 7/10 luokan toiminta-draama-seikkailu-elokuvissa. 3. Pidin tästä elokuvasta vaikka sen asiat ovat kuin reseptistä miten huono elokuva tehdään. 4. Se on aiheuttanut kiistanalaisuutta vain ja ainoastaan sen ohjaajan valituksen takia. 5. Imdb:n keskustelupalstalla puhutaan  tästä elokuvasta vain ja ainoastaan kuin: ihmetellä valintaa tehdä Johnny Stormista tummaihoinen,ihmetellä elokuvan keskiarvosanaa ja kyselyä tapetaanko tässä ihmisiä, koska lapseni haluaa nähdä tämän.

Niin kuin olen jo monia kertoja näin sanonut (anteeksi,jos toistan itseäni) tämä elokuva ei oikeasti ollut ollenkaan hullumpi. Ainoat jutut jotka vähän mättää on juonen mieto heikkous ja myös hieman kököt CGI-tehosteet. Aikaisemmin mainitsemani näyttelijät myös tekevät hyvää työtä ja erityisesti joukosta loistaa Miles Teller neuroottisen Richardsin roolissa.

***½