torstai 30. kesäkuuta 2016

Arvostelu - Coonskin

Onpa tässä mukavan näköinen kyttä, hän ei varmastikaan kuole tässä leffassa!
Coonskin oikeastaan antaa tarinan tarinassa. Etelän paikkeilla vanhassa kunnon jenkkilässä, pari afroamerikkalaista jätkää, Sampson ja kylän saarnaajamies päättävät vapauttaa kamunsa Randyn vankilasta. Kun Randy ja toinen sellikamu Pappy odottavat pelastajia, Pappy kertoo tarinan. Tästä kohtaa siirrytään live actionista animaatioon. Jäniksen (Philip Michael Thomas), Karhun (Barry White) ja Ketun (Charles Gordone) täytyy muuttaa kodistaan, koska se aiotaan muuttaa bordelliksi. He päättävät lähteä Harlemiin, ''missä jokaisen mustan miehen koti on'' heidän omin sanoin. Siellä Jänis joutuu ongelmiin varastettuaan rahaa huijarilta ja heidän täytyy hankkiutua eroon mafiasta ja muusta päästäkseen järjestetyn rikollisuuden huipulle. Mutta onneksi, jäniksellä on viekas suunnitelma avukseen!

Coonskinia voisi sen rakenteensa puolesta sanoa, ettei se ole elokuva. Älkää ymmärtäkö väärin, se on elokuvan muodossa, mutta mielestäni se ei ainakaan tunnu siltä. Elokuva on noin puolitoistatuntia, mutta mielestäni se menee todella nopeasti. Kaikki absurdit asiat, väkivalta, Harlemin korruptio lentää katsojan silmien ohi ja jättää ihmettelemään ja myös hieman kohottamaan mieltä.

Koko juonikin on simppeli. Br'er Rabbit aloittaa suunnitelman päästäkseen eroon Harlemin mafiasta ja muusta alamaailman väestä ja siinä kaikki! Kun tarina on kerrottu, Pappy ja Randy pääsevät vapaaksi vankilasta ja elokuva loppuu. Vaikka tämä saattaisikin olla huono asia, tarina on kerrottu niin nokkelasti ja kiinnostavasti, ettei se haittaa! Myöskin itse ajankohta- ja paikka ja aiheet tekee tarinasta niin kiinnostavan, että itselläni oli vain hauskaa!

Toinen hieno asia Coonskinissä oli sen toteutus. Alun live actionin jälkeen, animaatio ja live action sekoittuu. Hahmot animoidaan, mutta niiden takana käytetään live action-taustoja, joka on mielestäni todella nokkela ja innovatiivinen tapa. En ole ainakaan nähnyt missään muualla. Coonskinin animaatio saattaa myös vaikuttaa vähän epätasaiselta ja karhealta, mutta se kyllä sopii rankkaan ja korruptoituneseen Harlemiin.

Coonskinissä on myös paljon täysin absurdeja asioita. Väkeä kuolee oudosti. Tässä hyvä esimerkki: Jänis aikoo tappaa Kummisedän, stereotyyppisen italialaisamerikkalaisen mafiajohtajan. Eli, tämän tyypin:


Kun mafiapomo tanssii vaimonsa kanssa, vaimo vetää yhtäkkiä aseen esiin miehensä huomaamatta. Mies ehtii ensin ja osuu vaimoansa rintaan. Mafiapomon lapset hoitelevat vielä homman loppuun. Kun vaimo kaatuu maahan kyyhöttäen, hän nuorentuu ja nuorentuu koko ajan, kun hän häviää mekkonsa sisään, ulos tulee perhonen, jonka Kummisetä liiskaa (sitä näkyy vähän hänen käsissään ylemmässä kuvassa). Eli tämmöistä.

Coonskin on absurdi, karski, outo ja ennen kaikkea valistava animaatioelokuva Harlemin kaduilta, Ralph onnistui tämän kanssa.

****

2 kommenttia: