maanantai 25. tammikuuta 2016

Arvostelu - Kissojen Valtakunta

Arvostelu - Kissojen Valtakunta


Elokuvan Muta on yksi hauskimmista asioista,
mitä olen koskaan nähnyt animen historiassa
kyynisellä ja sarkastisella huumorillaan.

Studio Ghibli yleensä käyttää hieman synkempiä teemoja elokuvaa tai yleensä yrittää katsojan tipauttamaan pari kyyneltä. Minusta tuntuu, että tämä elokuva on poikkeus.

Koulutyttö Haru pelastaa kissan jäämästä kuorma-auton alle. Yllättäen kissa kiittää häntä. Seuraavana yönä outo kulkue kissoja tulee kiittämään Harua, ja kutsuu hänet Kissojen Valtakuntaan. Seuraavana päivänä kissat aiheuttavat Harun elämässä kaaosta. Monen sattumuksen kautta, Haru päätyy kyseiseen valtakuntaan, Mutan, Paronin ja Toton kanssa.

Yleisesti Studio Ghibli sekoittaa fantasiaa ja realismia elokuvissaan ja pysyttelee jonkin verran maassa. Tässä he hieman höllensivät sääntöjä, ja loivat täysin absurdin maailman, jossa ei ole päätä eikä häntää. Mutta oikeasti, olen iloinen että he tekivät niin. Elokuvassa on heti valtakuntaan päästyä kaikki sekaisin. Haru puetaan mauttomaan hääpukuun, Kissakuningas heittää ihmisiä tornista ja käyttäytyy mikäkin psykopaatti. Elokuva on paljon kevyempi kuin muut Ghiblin animet. Se ei itse asiassa edes tunnu elokuvalta. Se tuntuu pikemminkin kokoelmalta hauskoja vitsejä ja kevyttä toimintaa, höystettynä hyvillä sivuhahmoilla.

Suomalainen dubbi Valtakunnassa toimii hyvin. Annituuli Kasurinen sekoittaa mukavasti itsevarmuutta ja japanilaista koulutyttö-naivismia rooliin. Pertti Koivula on myös vatsaavääntävän hauska Kissakuninkaana, joka virnistelee oudosti ja hädin tuskin edes yrittää puhua vuorosanojaan, mumisten ja äristen ne, paisti kun hän huutaa. Tarmo Ruubel ja Henna Hyttinen tuovat myös mukavaa kevyyden tunnetta Paronin ja Yukin rooliin. Myös sivuhahmojen ääninäyttelijät kuten Monnina tunnetun Pekka Autiovuori kuninkaan neuvonanatajana tai Ari-Matti Hedman, jonka Naturo kuulostaa Pikkuoravalta heliumhöyryissä.

 Elokuvaa on hieman parjattu siitä, ettei Ghibli panostanut niin pajon animaatioon kuin tässä. Itse kyllä pidin elokuvan hieman pelkistetystä ja tavanomaisemmasta tyylistä, joka on mukava silmälle.

Kissojen Valtakunta on yksi niistä niin sanotuista ''välipalaelokuvista'', jonka voi katsoa kun haluaa tappaa vähän aikaa tai vain vääntää aivot nollavaihteelle hetkeksi, vaikka rasittavan ja stressaavan päivän päätteeksi, tai jos haluaa vain yksinkertaisesti nauraa. Suosittelen myös perheen pienimmille, elokuvassa on hädin tuskin mitään edes vähänkään kulmakarvaa nostattavaa. Suosittelen lämpimästi! 

****

4 kommenttia:

 1. Oletko nähnyt Naapurini Totoron? Se on kanssa pehmompaa Studio Ghibliä ja aivan loistava elokuva. Itse en pystyisi edes näitä synkempiä teoksia katsomaan, parkuisin varmaan viikon jälkikäteen...
  xD

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen nähnyt Totoron jotain 10 kertaa. :D Katsoin sen viimeksi vuoden alussa, ja piirsin itse Totorosta kuvankin. Äitini sanoi silloin, että Totoro oli eka leffa jonka katsoin loppuun... Anime-arvosteluja tulee muuten lisää jatkossa. Katson Henkien Kätkemän kaverini kanssa, ja tällä hekellä lainassa on Lupin III (MIyazakin eka ohjaus) ja Prinsessa Mononoke katsomatta. Tämä on kyllä tosi kevyt...

   Poista
  2. Aijaa!!
   No sitten olet vielä suurempi fani kuin minä, koska enhän noin lähtökohtaisesti hirveästi välitä animaatiosta.

   Mutta tosiaan, kiva kun olet pistänyt blogin pystyyn ja pakko vielä mainostaa Movie Monday-leffablogia, jota itsekin olen pyörittänyt muutaman kuukauden ja itsellä tällä hetkellä kaikkii haasteisiin vastailemisprosessi käynnissä, eli jos vaan tykkää elokuva-aiheita pohdiskella, niin lähde ihmeessä vastaamaan! xD

   Poista
  3. Mutta eikös tuossa lukenut, että se loppuu?

   Poista